Hörselskydd för dig som jobbar med buller

Hörselskydd för dig som jobbar med buller

Det finns fler alternativ

Hörselskydd är avgörande för dem som arbetar i bullriga miljöer för att skydda hörseln. Och minska risken för hörselskador. Här är några tips för att välja rätt hörselskydd för dig som jobbar med buller.

Hörselskydd för dig som jobbar med buller

Hörselskydd för dig som jobbar med buller

Typ av hörselskydd

Det finns olika typer av hörselskydd att välja mellan inklusive öronproppar och öronkåpor. Öronproppar är mindre och passar direkt in i örat. Medan öronkåpor täcker hela örat.

  1. Dämpningsnivå: Hörselskyddets dämpningsnivå är ett viktigt faktor att överväga. Det mäts i decibel (dB) och anger hur effektivt hörselskyddet kan minska ljudnivån. Se till att välja ett hörselskydd med tillräcklig dämpning för den bullernivå du utsätts för.

  2. Komfort: Det är viktigt att hörselskyddet är bekvämt att bära under långa arbetspass. Öronproppar ska vara mjuka och formbara för att passa bekvämt i örat utan att orsaka obehag, medan öronkåpor ska ha vadderade kuddar och en justerbar huvudbygel för bästa passform.

  3. Hållbarhet: Hörselskyddet bör vara tillverkat av högkvalitativa material som tål slitage och långvarig användning. Se till att kontrollera tillverkarens rekommendationer för rengöring och underhåll för att förlänga hörselskyddets livslängd.

  4. Passform: Ett bra hörselskydd ska passa ordentligt och säkert för att förhindra att ljud tränger in. Öronproppar ska man placera korrekt i örat för att säkerställa en tät passform, medan öronkåpor ska sitta jämnt och stadigt över öronen.

  5. Anpassning till arbetsmiljön: Välj hörselskydd som är lämpligt för den specifika arbetsmiljön. Om du arbetar utomhus kan det vara viktigt att välja hörselskydd som även skyddar mot vind och väder.

Genom att välja rätt hörselskydd och använda det korrekt kan du skydda din hörsel. Och minimera risken för hörselskador när du arbetar i bullriga miljöer. Kom ihåg att regelbundet kontrollera hörseln och konsultera en hörselspecialist vid behov för att övervaka eventuella förändringar i hörseln. Jobbar du på en bullrig arbetsplats kanske dom dessutom har avtal med en öronklinik. Det för att hela tiden ha koll på hörseln.